fallback

Петролът продължава да се търгува ниско

Щетите от Густав не са големи. Петролът се търгува на най-ниската си стойност от май месец насам

10:28 | 02.09.08 г.

Петролът се задържа на ниските си нива от вчера и тази нощ, след като служителите по петролните платформи в Мексиканския залив започнаха да се завръщат на работните си места.

Вчера цената на черното злато падна, след като стана ясно, че ураганът Густав, който връхлетя крайбрежието на Луизиана няма да нанесе сериозни щети. Густав, който първоначално бе категоризиран като ураган от 3-та степен, намали силата на ветровете си и до момента когато стигна бреговете беше ураган от 2-ра степен. За сравнение, ураганът Катрина, който прекрати 95 на сто от производството на петрол в Мексиканския залив и стана причина за над 5 процентно повишаване на петрола, бе категоризиран като ураган от 5-та степен.

Петролните компании Royal Dutch Shell и Conoco заявиха, че нямат сериозни щети по платформите си и очакват да възстановят пълните си капацитети до 5 дни, предаде Bloomberg.

Към момента фючърсите за доставка на суров петрол през септември се търгуват на 111,11 долара за барел, което е с 3,7 на сто по-ниско от цената на горивото на 29 февруари. Това е най-ниската стойност на петрола от май месец насам. Вчера цената на петрола достигна 118 долара за барел, след като за момент Густав се превърна в ураган от 4-та категория, което е само едно ниво по-ниско от най-високата категория – 5-та.

Към момента, търгувания в Лондон петролен сорт Брент се котира на 109,64 долара за барел.

Цените на петрола продължават да бъдат с над 20 на сто по-ниска от пика си през юли месец, когато цените на договорите достигнаха 147,27 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още