fallback

Понижение и на пазарите в Европа

От началото на годината индексът MSCI World, измерващ световните пазари, е загубил 16 на сто

15:27 | 01.09.08 г.

Основните европейски пазари изглежда ще последват примера на азиатските, тъй като до момента регистрират понижения. Сред най-понижаващите се сектори е производството на суровини, като компаниите, свързани с добивни дейности, понижиха пазарната си капитализация след спада в цените на металите.

Индексът Dow Jones Stoxx 600, включващ 600-те най-големи компании в Европа, отстъпва с 0,4 на сто до момента и последно се котираше на 287,13 пункта. Това е първото понижение на бенчмарка за последните 5 дни.

Повечето основни западноевропейски борси регистрираха понижения. Лондонският FTSЕ 100 се понижи с 0,62 на сто (34,7 пункта) до 5601 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, отстъпва до момента с 0,27 на сто (17,29 пункта) и последно се котираше на 6405 пункта.

Сред най-понижилите се компании бяха тези от сектора на производството на суровини, като световните лидери – BHP Billiton и Rio Tinto, съответно първата и третата по големина минни компании в света, се понижиха, след като цените на медта паднаха в Лондон днес. Металът се понижи след новината, че световните запаси са се увеличили до рекордни количества за последните 7 месеца. Тези данни засилиха спекулациите, че световната икономика забавя темповете си, а с това и потреблението на метали.

BHP понижи пазарната си стойност с 3,1 на сто, Rio Tinto - с 2,4 на сто.

След пониженията в Азия и „червената“ търговия до момента е Европа, индексите върху щатските фючърси също паднаха. Фючърсите въху S&P 500 се понижиха с 1,3 пункта или с 0,1 на сто. Тези върху Nasdaq отстъпват с 0,16 на сто и се котират на 1872 пункта.

Кредитната криза продължава да таксува световната икономика. За август индексът MSCI World, измерващ световната икономика, изгуби 1,6 на сто. Сред най-понижилите се сектори от световната икономика са производството на суровини и финансовият сектор. От началото на годината индексът е паднал с 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още