fallback

По-силен от очакваното ръст на румънската икономика за второто тримесечие

Бумът в кредитирането, инвестициите и ръстът на заплатите обаче не само водят до икономически растеж, но засилват и инфлационния натиск

14:22 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската икономика е нараснала по-силно от очакванията на правителството и икономистите през второто тримесечие благодарение на бума в кредитирането, нарасналите инвестиции и продължаващия растеж на заплатите, съобщи Bloomberg.

На годишна база за тримесечието е отбелязан ръст от 9,3 на сто спрямо 8,2 на сто през първото тримесечие, показват данните на националния статистически институт на страната.

Средната прогноза на участвали в допитване на Bloomberg икономисти беше за ръст от 8,6 на сто. На 21 август финансовият министър Варуян Восганян прогнозира нарастване на БВП за тримесечието с 8,9 на сто.

За полугодието икономиката е нараснала на годишна база с 8,8 на сто.

През юни заплатите са нараснали с 24,4 на сто благодарение на увеличението на инвестициите след присъединяването на страната към ЕС миналата година. Продължителният период на растеж на заплатите доведе до бум в потреблението и в кредитирането.

Инвестициите в страната през второто тримесечие са се увеличили с 30 на сто на годишна база до 6,5 млрд. леи (2,7 млрд. долара), благодарение главно на строителния сектор.

Миналия месец ръководителят на централната банка Мугур Исареску заяви, че очаква за цялата година растежът да бъде 9 на сто. Той предупреди, че икономиката прегрява, което увеличава инфлационния натиск и влошава дефицита по текущата сметка.

През юли централната банка увеличи основната лихва в страната до 10,25 на сто – най-високото ниво в ЕС, след като инфлацията достигна тригодишен връх при ниво от 9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още