fallback

Азиатските борси с най-голям спад от 5 седмици

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 2,1 на сто от стойността си до 122,71, което е най-големият спад от 29 юли

11:21 | 01.09.08 г.

Цените на акциите в Азия отбелязаха най-големия си спад от 5 седмици насам заради подновените притеснения, че печалбите на компаниите ще намалеят вследствие на забавения растеж на световната икономика. Най-силно поевтиняха дяловете в технологичните фирми и автомобилните производители.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 2,1 на сто от стойността си до 122,71, което е най-големият спад от 29 юли. Бенчмаркът е загубил 22 на сто от стойността си през тази година в резултат на забавянето на световната икономика и обявените загуби, както и на факта, че световната финансова криза заличи 500 млрд. долара от отчетите на финансовите институции.

Японският индекс Nikkei 225 Stock Average отбеляза спад от 1,6 на сто до 12 858,40. Това е най-голямото еднодневно понижение на индекса за последните 2 седмици. То се дължи на притесненията, че търсенето на автомобили и битова електроника ще намалее в резултат на забавящото се потребление и ниския ръст на заплатите. Японската борса е изключително чувствителна на новини, които могат да засегнат износа на страната към САЩ. Значителна част от износа на страната, чиято икономика зависи основно от продажбите си в чужбина, е ориентирана към Америка.

В Китай индексът CSI 300 падна с 3,4 на сто. Това е първият му спад от 3 дни. Последното понижение му отреди сигурно място сред най-лошо представящите се индекси за тази година. Причините за спада са намаляващият ръст на печалбите и понижаващото се за трети пореден месец производство.

Най-голям спад в региона отбеляза корейският индекс Kospi, който изгуби 4 на сто. Това е най-големият му спад от 22 януари. Акциите на третия по големина производител на телевизори LG Electronics поевтиняха с 9,2 на сто в резултат на данните за отслабващото потребление в САЩ и по-ниския от прогнозирания растеж на износа на страната. Икономиката на Корея страда и от ниския курс на местната валута, което оскъпява вносните суровини и води до най-високата инфлация от десетилетие насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още