fallback

Дубай - новият оазис за инвестиционните банкери?

Банкерите, които се преместват в Дубай, могат да очакват заплати без данъчни удръжки и с 25% по-високи премии от тези в Европа и САЩ

15:08 | 27.08.08 г.

Редица банкери от компании като Deutsche Bank AG, Lehman Brothers Holdings Inc., Citigroup Inc, Morgan Stanley напускат Лондон, привлечени от ръста на заплащането за финансови услуги в Дубай, пише Bloomberg.

Хонорарите, получавани от компаниите за ценни книжа в Близкия Изток, са нараснали с 5% до 612 млн. долара през първата половина на годината, като това е единственият регион в света, където се регистрира ръст. Въпреки че Близкият Изток представлява по-малко от 2% от таксите за инвестиционно банкиране в света, все пак този дял се е удвоил само за една година.

Сред по-големите сделки, реализиране през последните 12 месеца в региона, са първичното публично предлагане на акции на оператора на пристанища DP World Ltd. на стойност 4,96 млрд. долара и инвестиции от около 18 млн. долара от държавни фондове и компании от страни от Персийския залив в чуждестранни банки като Citigroup и Merrill Lynch & Co.

Банкерите, които се преместват в Дубай, могат да очакват заплати без данъчни удръжки и по-високи премии – с 25% по-високи от тези в Европа и САЩ.

Компании като Deutsche Bank, Citigroup, UBS AG и Morgan Stanley са удвоили броя на банкерите, базирани в Близкия Изток, на повече от 400 тази година, по данни, събрани от Bloomberg. Този ръст контрастира на ситуацията в Лондон и Ню Йорк, където банките обявиха повече от 100 хил. съкращения на работни места през изминалата година. Приходите от инвестиционно банкиране там не са показали признаци на подобрение и темпът на придобиванията се е понижил до най-ниската си стойност от три години.

Според някои специалисти притегателната сила на Близкия Изток може да е само мираж. Те смятат, че в държавите от Залива се предлагат прекалено много банкови услуги и притокът на банкери към региона няма да продължи.

„Когато има криза, хората се втурват и към стоковия пазар“, казва Скот Мьолер, бивш банкер от Morgan Stanley, визирайки нефтените богатства на региона. „Банките са способни бързо да изпращат техни служители, но това е реакция към краткосрочна, а не фундаментална промяна“.

Политическата нестабилност също застрашава потока от чуждестранните инвестиции и сделки в региона.

„Ако Иран се настрои по-войнствено или експанзионистично, това може да влоши доверието към емирствата“, коментира Маркъс Ноланд, консултант към Световната банка.

Все пак банкерите в Европа са изправени пред забавяне при сливанията и придобиванията след миналогодишния рекорд. Компании са обявили такива сделки на стойност 999,3 млрд. долара в Европа тази година - с една трета по-малка от миналата година. Банкерите в Ню Йорк са изправени пред още по-рязък спад, като в САЩ сливанията и придобивания са се понижили с 40% тази година.

От тази гледна точка 5% повишение на таксите за инвестиционно банкиране изглежда привлекателно.

„Много от играчите влагат големи средства в банковия сектор с надеждата да реализират голяма печалба“, казва Самир Праджан, старши изследовател към Gulf Research Centre. „Политическата нестабилност изобщо не е е проблем в краткосрочен или средносрочен план“.

Швейцарската банка UBS е получила през юли разрешително за установяване на операции в Саудистка Арабия. Банката възнамерява да основе клонове в Катар и е създала смесено инфраструктурно дружество с Абу Даби.

Goldman Sachs Group Inc. пък тази година беше обявена за консултант с най-висок рейтинг в сферата на сливанията и придобиванията в страните от Залива, изпреварвайки Citigroup.

Citigroup, която беше на едно от челните места по сделки в Близкия Изток от 2005 г. насам, днес има повече от 70 инвестиционни банкери в региона в сравнение с около 40 преди две години.

Както Citigroup, така и Goldman Sachs участваха като консултанти в покупката за 2,56 млрд. долара през януари на дял от 35% в Oger Telecom Ltd от страна на най-голямата арабска телефонна компания Saudi Telecom Cо.

Международната финансова група Morgan Stanley е увеличила персонала си в Близкия Изток на около 70 инвестиционни банкери, като повече от половината са базирани в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още