fallback

Печалбите на американските банки падат с 86 на сто за тримесечието

Правителствените органи за контрол на банковата дейност отчитат най-тежкия период за банките за последните 5 години с 9 фалита от януари досега

11:18 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторният орган, контролиращ дейността на банковата система на САЩ - Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC), отчита спад в размер на 86 на сто на печалбите на банките в страната за второто тримесечие на годината, предава АР. 

Същевременно с това броят на закъсалите финансови институции се е увеличил до най-високата си стойност за последните пет години.

В съобщение на FDIC се казва, че наброяващите близо 8500 банкови и спестовни институции са заделили рекордните 50 млрд. долара, за да покрият загубите си от проблемните ипотеки и високорискови кредити през второто тримесечие на 2008 година.

Изпадналите в затруднение компании са били общо 117 за периода април-юни, а през първото тримесечие на годината броят им е бил 90. Имената на затруднените финансови институции обаче остават в тайна и не се съобщават от FDIC.

Активите на проблемните банки, повечето от които са преминали в управление на FDIC, са се увеличили от 26 млрд. на 78 млрд. долара от първото до второто тримесечие. С най-голям дял от тях е фалиралата през юли банка IndyMac, която е прехвърлила задължения за 32 млрд. долара.

От началото на годината в САЩ девет банки са банкрутирали и офисите им са били затворени от FDIC. Това са First Priority Bank от Флорида, намиращата се в Рено First National Bank of Nevada, калифорнийската First Heritage Bank, базираната в Пасадена IndyMac Bancorp Inc., First Integrity Bank от Минесота, арканзаската ANB Financial, както и Hume Bank и Douglass National Bank в Мисури.

Последната банка, която стана жертва на кризата, е базираната в Канзас Columbian Bank and Trust, която беше затворена в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още