fallback

Петролът продължи да поскъпва

Цената на черното злато продължи да расте и вчера, след като стана ясно, че тропическата буря Густав ще влезе в Мексиканския залив

09:38 | 27.08.08 г.

Цената на черното злато продължи да расте и вчера, след като стана ясно, че тропическата буря Густав ще влезе в Мексиканския залив. Добрите новини за петролните платформи там са, че бурята няма да се влоши и да се превърне в ураган. Метеоролозите очакват бурята да достигне бреговете не по-рано от понеделник и дотогава ще има известна несигурност и волатилност на пазарите, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Цената на петрола намери подкрепа и в новините за признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Русия, въпреки несъгласието на Запада. Петролните пазари започват да факторират и рискова премия при евентуално влошаване на отношенията между Русия и Запада, което може да намали или дори да спре доставките на петрол от втория по големина световен производител на петрол към Запада.

Към момента фючърсите с доставка през септември на лек суров петрол, които се търгуват в Ню Йорк, са на ниво от 116,77 долара за барел. Лондонският сорт Брент се задържа на по-ниски нива и последно един барел се търгуваше за 115,02 долара. Вчера цените и на двата сорта бяха с около половин процент по-ниски.

Петролът все още се търгува с 21 на сто по-ниско от рекордните си стойности през юли, когато цената на горивото достигна 147,27 долара за барел. Въпреки това обаче цената е все още с 62 на сто по-висока от август миналата година.

Докато няма повече яснота за бурята, експертите предвиждат, че цената на петрола може да достигне 118 -120 долара за барел, а като долна граница се посочва 112 долара. Това потвърди и Джонатан Корнафел от Сингапур, президент за Азия на Hudson Capital Energy, цитиран от Bloomberg.

Въпреки напрежението между Русия и Грузия няма данни политическият конфликт до момента да се е отразил на трафика на петрол през петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, който свързва Азербайджан, Грузия и Турция. На 5 август поради авария и пожар на петролопровода доставките бяха временно прекратени, но вече има данни, че турски танкери зареждат петрол на пристанището в Джейхан. Дневно около 1 млн. барела минават през петролопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още