fallback

Експерти: Русия все още може да поправи положението

Ако Западът реши сега да приеме в НАТО Грузия и Украйна, именно в Грузия ще бъде прокарана новата Берлинска стена

09:08 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия е заплашена от изолация, но тя все още може да поправи положението, смятат експерти, анкетирани от "Независимая газета".

Изявлението на президента Дмитрий Медведев за признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия се превърна в световна новина номер едно.

В европейските столици и Вашингтон изявлението му предизвикаха съжаления, обвинения в нарушаване на международното право, а също така предупреждения за усилването на нестабилността в Кавказ.

Експертите на свой ред коментираха ситуацията пред "Независимая газета".

Тома Гомар, ръководител на програмата "Русия/Нови независими страни" към френския Институт за международни отношения в Париж: "Последните събития потвърждават, че Русия както и преди се придържа към логиката на сфери на влияние и смята, че може да запази своето влияние в Грузия посредством признаването на независимостта на част от нейната територия. Не мисля, че е възможна нова Студена война. Много по-вероятна е откритата изолация на Русия“.

Александър Рар, ръководител на програми за Русия и страните от ОНД в Германския съвет по външна политика в Берлин: "Ако Западът реши сега да приеме в НАТО Грузия и Украйна, именно в Грузия ще бъде прокарана новата Берлинска стена, по която, от една страна, ще стоят руските войски, а от другата – НАТО".

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още