fallback

Цената на петрола остава непроменена въпреки "бичите" новини

Напрежението между Грузия и Русия, както и тропическите бури, може да повишат цените на черното злато през идните сесии

09:59 | 26.08.08 г.

Петролът се задържа в тесен рейндж до момента въпреки вчерашното му покачване. Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през септември се търгуват на 114,90 долара за барел, което е с 60 цента по-ниско от цената на черното злато вчера, когато пазарът затвори на 115,50 долара за барел.

Вчерашният ръст на пазара бе продиктуван от спекулациите, че тропическата буря Густав, заплашваща да удари Мексиканския залив, ще засегне петролните платформи там. В момента бурята се движи към залива със скорости, надвишаващи 100 километра в час, съобщават от Националния център за урагани на САЩ. Около 20 на сто от американския добив на петрол идва от Мексиканския залив.

Въпреки спада на петрола с около 30 долара през последните седмици от рекордните му стойности от над 145 долара за барел, цената на черното злато е все още със 60 на сто по-висока от същия период миналата година.

Цената на петрола може да намери подкрепа и в новините за независимостта на Абхазия и Южна Осетия, които доскоро бяха в пределите на Грузия. Вчера руският парламент гласува и единодушно призна за независими двете републики. Напрежението между Русия и Грузия има потенциала да застраши доставките на петрол, тъй като през Грузия минава петролопровод, който свързва Азербайджан и Турция. През петролопровода минават 1 млн. барела суров петрол на ден.

На 9 септември ще има среща на ОПЕК, на която страните производителки на петролще обсъждат спада в цените на петрола. Според Bloomberg Иран са заявили желанието си да ограничат производството, за да може цените отново да се покачат. Ако се окаже, че и останалите членки на организацията са на същото мнение, не е изключено отново да видим покачване на горивото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още