fallback

Италия обявява „хлебна“ стачка заради високите цени

Производителите на хляб обаче не са особено впечатлени от призива да не се купува хляб за един ден

09:51 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите организации за защита на правата на потребителите в Италия призовават италианците да не купуват хляб на 18 септември, или т.нар. „хлебна стачка“, за да изразят недоволството си от скока в цените на хранителните продукти и да подтикнат правителството да вземе мерки, съобщи Ройтерс.

От организациите твърдят, че постоянният ръст на основните храни води до обедняване на населението.

Цената на макаронените изделия в скочила с над 30 на сто през юни, а тази на хляба – с над 13 на сто.

Организациите, които миналата година организираха еднодневна „макаронена стачка“, отново като протест срещу високите цени, смятат, че поскъпването на храните и енергията ще доведе до допълнителни разходи за италианските домакинства в размер на средно 2000 евро тази година.

Те обвиняват за ръста на цените действия на спекуланти и твърдят, че правителството не защитава гражданите. Планирани са и протести наред с „хлебната“ стачка.

Производителите на хляб в Италия обаче не са особено впечатлени от идеята за стачката. „Всеки може да си отвори собствена хлебарница и да провери пряко колко печелят в действителност производителите на хляб“, са заявили в отговор от Италианската федерация на производителите на хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още