fallback

Руският парламент призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия

Резолюцията на парламента трябва да бъде одобрена от президента Дмитрий Медведев

16:45 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът на Русия единодушно одобри резолюция, с която се призовава президентът на страната Дмитрий Медведев да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия – стъпка, която вероятно ще влоши и без това обтегнатите отношения на страната със Запада, пише Ройтерс.

Долната камара на парламента – Държавната Дума, е одобрила и втора резолюция, която призовава парламентите по света да подкрепят независимостта на двете отцепнически региона. В документа се казва, че Южна Осетия и Абхазия имат много повече причини да очакват международно признание, отколкото бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимост в началото на тази година.

По-рано този месец руски войски нахлуха в Грузия, след като Тбилиси изпрати въоръжени части в Южна осетия.

Медведев, който в момента е в Сочи, не е коментирал незабавно резолюциите.

Официалното признаване на независимостта на двата региона от страна на Русия вероятно ще доведе до конфликт със САЩ и други страни от Западна Европа, които настояват за териториална цялост на Грузия.

Франция, която в момента е председател на ЕС, свика среща на европейските лидери на 1 септември за обсъждане на кризата и преразглеждане на отношенията на блока с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още