fallback

Разполагаемият доход във Великобритания на най-ниско ниво от 11 години

Общите разходи за най-необходимите продукти и услуги са се покачили със средно 8%

14:14 | 25.08.08 г.

Домакинствата във Великобритания са обеднели с 2500 паунда в сравнение с миналата година, тъй като по-високите цени на хранителните продукти, горивото, енергията и по-високите данъци са намалили разполагаемите доходи до най-ниското ниво от 1997 г., сочи проучване, цитирано от Times.

Средностатистическото домакинство разполага с 1210 паунда на месец след покриване на основните разходи за живот в сравнение с 1425 паунда миналата година.

Заплатите се повишават с по-бавен темп от инфлацията, като всеки трети британец тази година не е получавал повишение на заплатата. Общите разходи за най-необходимите продукти и услуги като облекло, храна, гориво и ипотека са се покачили със средно 8%, показва проучването на сайта за ценови съпоставки uSwitch. Това ниво е много по-високо от официалната инфлация, която през юли достигна 16-годишен връх от 4,4%.

Цената на хранителните продукти е скочила с 25% от миналата година, а безоловният бензин е с една трета по-скъп. Според сайта последващи увеличения в цените от енергийните компании могат до доведат до покачване от 61% до 1467 паунда в сметките за газ и електричество за средностатистическото домакинство до края на годината.

По-високите данъци също оказват ефект върху покупателната способност на хората, като задълженията за данъци и социално осигуряване представляват повече от една пета от средния брутен доход на домакинствата, което е най-високият дял от почти две десетилетия. Средностатистическото домакинство плаща 7413 паунда годишно за данъци спрямо 7010 паунда миналата година. Сметките за социално осигуряване са се покачили с повече от 150 паунда до 3507 паунда годишно.

Рязкото свиване на разполагаемия доход на домакинствата е отчетено в момент, когато Великобритания е на ръба на рецесия. По официални данни икономиката в страната е отбелязала застой през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още