fallback

Спад на водещите индекси в Европа

Търговията се доминира от "мечките" заради понижен интерес към компаниите от енергийния сектор

13:18 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа отчитат спад, породен главно от поевтиняване на акциите на компании от енергийния сектор и от сферата на финансовите услуги, в резултат на най-голямото поевтиняване на петрола за последните 4 години. В петък бе регистриран и деветият фалит на американска банка от началото на годината. 

Петролът поевтиня с над 6 долара за барел на 22 август. Европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 спадна с 0,3 на сто до 283,12 пункта. През днешния ден се очертава спокойна търговия и ниски обороти, тъй като борсата във Великобритания е затворена.

В Германия се наблюдава спад, предизвикан от поевтиняване на акциите на финансовите компании след фалита на Columbian Bank and Trust, породен от лоши ипотечни заеми и отписвания заради падащите цени на жилищата. Основният индекс DAX отчита спад с 18,28 до 6324,14 пункта, или 0,3 на сто.

Френският индекс CAC 40 спада с 31,38 или 0,7 на сто до 4369,07. Акциите на третата по големина в Европа петролна компания Total поевтиняха с 60 цента до 48.58 евро, спадайки за първи път от 4 дни.

В Дания Централната банка изкупи акциите на изпадналата в затруднения Roskilde, след като не бе намерен друг купувач. Търговията с акциите на компанията на борсата в Копенхаген беше прекратена днес, след като загубиха 75 процента от стойността си за последната година. Това е първата намеса на централната банка в Дания от 15 години насам. Дания стана първата страна в Европа, изпаднала в рецесия от началото на ипотечната криза, тъй като намалелите цени на жилищата карат хората да харчат по-малко. В резултат, днес основният индекс на борсата в Копенхаген отстъпва с 0,24 на сто до 413,66 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още