fallback

Петролът се срути с близо 7 долара, борсите в САЩ със значителен ръст

Очакванията на Бернанке за по-ниска инфлация подкрепиха долара и фондовия пазар, но върнаха цената на петрола назад

11:32 | 23.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира поредното си рязко движение през последния ден от работната седмица, губейки 5,5 на сто от стойността си, което е най-голямото процентно понижение на котировките от декември 2004 година насам. Значителното поевтиняване на черното злато доведе до оптимизъм сред инвеститорите в акции и американските борсови индекси отбелязаха значителни повишения.

Основна роля за поевтиняването на петрола изигра стабилизацията на американския долар, който напредна с близо 1 на сто срещу еврото, след като ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке каза, че очаква инфлацията в САЩ да спадне през следващите месеци и че централната банка е готова да направи каквото е необходимо, за да държи поскъпването на живота под контрол.

За спада на котировките допринесе и съобщението на ВР, че доставките от Каспийско море през Турция са възстановени. Те бяха спрени в началото на месеца, след като на петролопровода от Азербейджан до Турция избухна пожар и се наложи спиране на преноса на петрол.

В резултат на всичко това петролните контракти с доставка през октомври изгубиха 5,4 на сто (6,59 долара) и седмичната търговия на борсата в Ню Йорк приключи при 114,59 долара за барел. Вчерашното понижение е най-голямото в процентно изражение отстъпление на петрола от 27 декември 2004 година насам. В номинално изражение това е най-големият спад от 17 януари 1991 година, когато американците принудиха Ирак да се изтегли от Кувейт, съобщава АР.

След вчерашния спад котировките успяха да заличат силното поскъпване от четвъртък, когато петролът повиши цената си с 6,20 долара заради увеличеното напрежение по оста САЩ-Русия. Така суровината приключи седмицата с минимално повишение от 0,6 на сто.

Спад отбеляза и търгуваният на борсата в Лондон петрол от сорта Брент, който вчера изгуби 6,24 долара (5,19 на сто) до 113,92 долара за барел. По този начин сефмичното поскъпване на черното злато на лондонската борса беше ограничено до 1,2 на сто.

Силното поевтиняване на петрола доведе до значителен оптимизъм на фондовите борси в САЩ, макар оборотът на борсата в Ню Йорк да беше значително по-нисък от обикновено. Основният индекс Dow Jones се повиши с 1,7 на сто (197,85 пункта) до 11 628,06 пункта, а широкият индекс S&P 500 напредна с 1,1 на сто до 1 292,20 пункта.

Изтъргуваният обем акции през последната сесия за седмицата възлезе на 888 млн. броя, което е най-ниската стойност за пълна сесия от 26 декември насам. Като цяло през изминалата седмица оборотът на борсата е бил с 35 на сто под този за съпоставимия период година по-рано, съобщава Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 23.08.08 г.
fallback
Още от Свят виж още