fallback

Грузия иска до $2 млрд. за възстановяване и развитие на инфраструктурата

Освен военна инфраструктура, от атаките са били разрушени няколко жилищни сгради с апартаменти в град Гори

17:34 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Грузинското правителство се нуждае от между 1 и 2 млрд. долара помощи за възстановяване и развитие на инфраструктурата си след конфликта с Русия, съобщи Ройтерс, цитирайки изказване на Хенриета Фор, ръководител на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Предложението на Грузия е за създаване на фонд, наречен Феникс, който ще се използва не само за възстановяване на разрушената инфраструктура, но и за развитие.

По думите й грузинското правителство е представило списък с искания, които включват комуникации, язовири и др. Исканията за помощи покриват и такива за домакинствата, принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

В помощите може да се включат, освен САЩ, международни организации, частният сектор също може да изиграе роля, подчертава Фокс.

Освен военна инфраструктура, от атаките са били разрушени няколко жилищни сгради с апартаменти в град Гори.

Вчера от Световната банка съобщиха, че ще изпратят мисия в Грузия, която да оцени икономическите щети вследствие на конфликта и да обсъди плановете за реконструкция.

От съобщения на световните агенции стана ясно, че има признаци за обещаното изтегляне на руските части да стане факт днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още