fallback

Някои райони в Източна Европа – безлюдни до няколко години

По-мрачни са перспективите пред Полша, Румъния, България, Чехия, Словакия и др.

16:13 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Някои райони в Източна Европа почти ще се обезлюдят в следващите години, показва ново проучване, публикувано от EUobserver.

Общото население на Стария континент се очаква да намалее от 591 млн. души сега до 542 млн. до 2050 г., а делът на хората на възраст над 65 години – да се увеличи от сегашните 16 на сто до 28 на сто, според доклада на Берлинския институт за проучване на населението и развитието.

Европейските жени раждат средно 1,5 деца спрямо 2,5 в Азия и Латинска Америка и 5 в Африка. За да се поддържа постоянен брой на населението в дългосрочен план, раждаемостта трябва да е 2,1 деца от една жена.

В Европа това ниво варира в границите между 1,8 до над 2 във Великобритания, Франция, Ирландия и Скандинавия и под 1,4 в Германия, Испания, Италия и повечето източноевропейски страни.

Въз основа на 24 социални и икономически индикатора като тенденции при средната възраст на населението, перспективи за работа и нива на замърсяване на околната среда, проучването твърди, че Скандинавия, Великобритания, Холандия, западната част на Германия, Швейцария, Словения, Австрия и Франция имат най-добри перспективи за бъдеще като жизнени и икономически успешни общества.

По-мрачни са перспективите пред Полша, Румъния, България, Чехия, Словакия, Унгария, южната част на Испания, Южна Италия и източната част на Германия, въпреки че районите около столици като Братислава, Прага и Будапеща разбиват негативната тенденция за Източна Европа.

Миграционните движения ще доведат до намаляване на населението с между 12 до 18 на сто до 2030 г. в балтийските страни, Украйна, Беларус и големи части от селските райони в България и Румъния, както и по-отдалечените региони на Полша и Източна Германия.

Големите разлики в заплащането на работниците в различните страни на ЕС указват една от причините за продължаващото изтичане на имигранти от някои източноевропейски икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още