fallback

Саудитска Арабия - от петрол към слънчева енергия

Смята се, че едва 0,4% от слънчевата енергия, която получават пустините в Северна Африка и Близкия Изток, са достатъчни да задоволят изцяло енергийните нужди на Европа

11:52 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Освен огромните запаси от петрол, пустинната Саудитска Арабия се оказва и център на региона с най-голям потенциал в света за производство на електроенергия от слънцето.

Разположена в центъра на т.нар. Слънчев пояс (Sun Belt), страната е част от обширен регион без валежи, който се простира от западното крайбрежие на Северна Африка до източния бряг на Централна Азия и разполага с най-големите ресурси от слънчева енергия на земята. При рекордните цени на петрола регионът привлича вниманието на растящ брой европейски лидери, които прегръщат амбициозния план за използването на тази енергия в техните страни, пише списание Forbes.

Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC) е създадена от консорциум, ръководен от Римския клуб (обединяващ учени, политици и общественици). В TREC се включват влиятелни организации като German Aerospace Bureau, както и няколко университета в Европа и Близкия Изток.

TREC оглавява инициативата за изграждане на огромна преносна мрежа за енергия от алтернативни източници за Европа, която печели все по-голям брой и по-влиятелни поддръжници. През 2007 г. йорданският принц Ел-Хасан бин Талал, представи плана по време на парламентарна сесия в ЕС.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун също подкрепиха публично проекта за мрежата през последните седмици. Междувременно конфликтът между Грузия и Русия, който показа размера на европейската енергийна несигурност, несъмнено е увеличил подкрепата за плана на TREC.

По време на научен форум в Барселона през юли бе заявено, че едва 0,4% от слънчевата енергия, която получават пустините в Северна Африка и Близкия Изток, са достатъчни да задоволят изцяло енергийните нужди на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още