fallback

Суровините на път към най-голямото си месечно поскъпване от 1975 година

Отстъплението на долара и очаквания за възстановяване на китайското производство водят до интерес към стоковите пазари

10:34 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровините се устремиха към най-голямото повишение в цената си от 33 години насам, след като петролът се търгуваше на нива, близки до двуседмичния му връх, а отслабващият долар възобнови търсенето на суровини като алтернативни активи.

Индексът Reuters/Jefferies CRB, включващ 19 суровини, се повиши с 3,7 на сто до 405,92 вчера. Приключване на тези нива днес би означавало 6,2 процента покачване за седмицата, което е най-голямото от юли 1975 г. Доларът пък пое към първото си седмично отстъпление спрямо еврото от 11 юли, след като петролът се покачи до нива над 121 долара за барел в резултат на вчерашното покачване с повече от 5 долара.

Възстановяването на индекса CRB и подновяването на спада на долара може да сложи край на спада на цените на суровините, който прати показателя с 14 на сто надолу спрямо рекорда от 3 юли. Суровините, чиито цени са изчисляват предимно в долари, често се движат в противоположната посока спрямо щатската валута.

„Стомасите на спекулантите са почти празни, затова те имат апетит да купуват повече“, смята Боб Такай, финансов директор на Sumitomo, цитиран от Bloomberg. „Поради това ще се появят купувачи на петрол и цените ще се покачат“.

Цената на златото с незабавна доставка се промени незначително до 835,99 долара за тройунция, след като вчера напредна с 2,9 на сто. Почти всички суровини, включени в индекса CRB, се повишиха вчера. Никелът поскъпна с 8,2 на сто, какаото - с 6,8 на сто, а среброто - с 5,2 на сто.

Цените на суровините се покачват поради спекулации, че търсенето в Китай ще нарасне след възстановяване работата на заводите и инфраструктурните проекти, които бяха прекратени или забавени заради Олимпиадата.

„Търсенето в Китай е много важно за пазарите на суровини“, смята мениджърът на Delta Global Advisors. „Те са готови да започнат да пускат отново заводите, производството в които е било спряно, затова няма да съм изненадан, ако търсенето започне да се повишава отново“.

Индексът CRB се е покачил повече от 2 пъти от 2001 г. заради повишаването на търсенето в Китай, най-бързо растящата икономика в света. Минните и петролните компании, както и земеделците и другите производители на суровини трудно успяват да отговорят на нарастващото потребление поради лоши климатични условия и работнически протести, които разстройват доставките.

„Докато не се увеличи предлагането или икономиката не се срине, пазарът на биковете ще продължи“, смята инвеститорът Джим Роджърс, който през април 2006 г. точно предвиди, че петролът ще достигне 100 долара за барел, а златото - 1100 долара за тройунция.

Вчерашното покачване на CRB се дължеше главно на фючърсите върху никела, които се покачиха до най-високата си стойност от 11 юли. Какаото отбеляза най-голямото покачване от 2004 г., след като бе обявено, че световният дефицит ще бъде два пъти по-голям от предварително очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още