fallback

Силен скок от 6 долара за цената на петрола

Напрежението между САЩ и Русия и поевтиняването на американския долар доведоха до ръст на котировките от над 5%

09:00 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Волатилността в цената на петрола беше демонстрирана ясно през изминалото денонощие, след като котировките на черното злато скочиха с над 5 на сто. Повод за значителния ръст даде отстъплението на американския долар срещу еврото от вчера с около 1 на сто, което е най-голямото понижение от юни насам.

Основната причина за поскъпването на суровината анализаторите търсят в отношенията САЩ-Русия, тъй като през поледните дни напрежението между двете държави се увеличава. Това е предизвикано от руската инвазия в Грузия и разполагането на американски защитен щит в Полша, който Русия определя като заплаха за националната си сигурност.

В резултат на това по време на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк петролът поскъпна с 4,9 на сто (5,62 долара) до цена на затваряне 121,18 долара за барел, регистрирайки най-голямото си дневно поскъпване от 6 юни насам. На електронната платформа на борсата петролните контракти с доставка през октомври повишават цената си с още 11 цента и достигат ниво 121,29 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 5,80 долара (5,1 на сто) до цена на затварне 120,16 долара за барел. В часовете на електронна търговия суровината от този сорт с доставка през октомври поскъпна с още 16 цента до 120,32 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още