fallback

Тайните преговори за продажба на 50% от Lehman пред провал

Инвестиционната банка се опитва спешно да набави капитал от азиатски инвеститори преди отчета за тримесечието

11:15 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Една от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Lehman Brothers, е провела тайни преговори за продажба на до 50 на сто от капитала си на инвеститори от Южна Корея и Китай, но не е успяла да постигне резултат, съобщава FT. 

Причината за провалените преговори е прекалено високата цена, която искат да получат от Lehman, твърдят близки до потенциалните купувачи лица, цитирани от вестника. Коментар по случая от страна на Lehman e отказан.

Според информацията през първата седмица на август от Lehman са водили паралелни преговори с притежаваната от правителството на Южна Корея банка за развитие (Korea Development Bank - KDP) и с китайската компания Citic Securities. С KDP е било обсъждана директна продажба на дял от 25 на сто от капитала, както и придобиването на още 25 на сто чрез пазарен търг. Проблемът за южнокорейците се състоял в това, че исканата цена била с 50 на сто над счетоводната стойност на акциите на банката.

Провеждането на подобни преговори е напълно възможно с оглед нарастващия натиск върху изпълнителния директор на банката Дик Фулд да намери начин за привличането на капитал преди публикуването на отчета на институцията, което трябва да стане в средата на септември.

Според анализатори отписваните от Lehman активи могат да нараснат с още 4 млрд. долара и по този начин да достигнат обща сума от 12 млрд. долара. Вследствие на проблемите пазарната капитализация на банката е паднала с 85 на сто от началото на 2007 година досега и вече е едва 9,5 млрд. долара.

В допълнение на желанието да бъде продаден дял от банката, ръководителите на Lehman Brothers планират да продадат значителна част от активите, които включват портфейл от проблемни експозиции на ипотечния пазар в размер на 40 млрд. долара, както и подразделението си за управление на активи, което според анализатори е „перлата в короната“ на банката и може да бъде оценено на около 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още