fallback

Либия ще подпише споразумение за свободна търговия с ЕС

Това обяви синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, като допълни, че се оттегля от политическия живот на страната

10:49 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Либия ще подпише споразумение за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), съобщи Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, цитиран от Ройтерс.

„Скоро ще постигнем споразумение за асоцииране с ЕС, за да изнасяме стоки за европейските държави без митнически тарифи“, каза късно в сряда Сейф на младежки форум в южния град Себха, намиращ се на около 800 км от Триполи.

В речта си, предавана на живо по либийската национална телевизия, той заяви, че споразумението с ЕС е резултат от подобрените връзки между севрноафриканската държава и САЩ и Европа след 2003 г.

„Кой би повярвал, че ще постигнем такива успехи? Сега те са действителност“, казва Сейф, най-довереният пратеник на Муамар Кадафи за мисии в чужбина.

Връзките между членуващата в ОПЕК Либия и САЩ се подобриха значително след 2003 г., когато Либия пое отговорността за атентата на летището в Локърби и обяви, че ще преустанови разработването на ядрени, химически и биологични оръжия, припомня Ройтерс. Оттогава САЩ вдигнаха много от санкциите върху Либия, премахнаха страната от черния списък на тероризма и възстановиха диломатическите си отношения след десетилетия на вражда.

Самият Сейф ал Ислам скоро вече няма да е част от политическия живот на Либия. Снощи той обяви още, че е решил да не се намесва повече в държавните дела и призова към изграждането на „силно“ гражданско общество в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още