fallback

Петролът поскъпва заради споровете между Русия и САЩ

Договорът за разполагането на ракети на НАТО в Полша и проблемите в Грузия доведоха до опасения за бъдещето на петролния пазар

08:54 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да се повишава и вчера, тъй като напрежението по оста САЩ-Русия отново се засилва. Повод за притеснения даде вчерашното подписване на договора за разполагане на ракети на НАТО в Полша, който се приема от руските власти като заплаха за националната сигурност на страната им. Проблемите в Грузия пък поставят на карта петролните доставки от Каспийско море, което допълнително влияе за повишаване на цената на черното злато.

Ракетният щит, който ще бъде изграден в Полша, има „реален антируски потенциал“ и ще „предизвика надпревара във въоръжаването“ в Европа, заяви вчера руското външно министерство в официално становище по-въпроса, цитирано от Bloomberg. От друга страна руската инвазия в Грузия доведе до прекъсването на износ в размер на 1,1 млн. барела дневно от басейна на Каспийско море.

За ръста на котировките допринесоха още отстъплението на американския долар и спадът на запасите от бензин в САЩ. Понижението на запасите се оказа повече от два пъти над прогнозите и възлезе на цели 6,2 млн. барела. Като цяло обаче петролният запас на САЩ отбеляза ръст от 9,39 млн. барела.

Вчера на борсата в Ню Йорк изтече срокът за сключването на септемврийски фючърси. Те приключиха търговията с повишение от 45 цента (0,4 на сто) до 114,98 долара за барел. В рамките на търговската сесия контрактите с доставка през октомври повишиха цената си с до 115,56 долара за барел, след което в часовете на електронна търговия регистрират ръст от още 79 цента до 116,35 долара за барел.

В Лондон петролът от сорта Брент повиши цената си с 1,11 долара (1,1 на сто) вчера, за да приключи сесията при 114,36 долара за барел. На електронната платформа октомврийските фючърси поскъпват със 78 цента и по време на азиатската сесия достигат 115,14 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 21.08.08 г.
fallback
Още от Свят виж още