fallback

Бивш вицепрезидент на Лукойл стана милиардер

Строителната компания на Серик Рахметов поддържа тесни връзки с Лукойл, от който получава 96% от поръчките си

12:45 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият вицепрезидент на Лукойл и настоящ председател на съвета на директорите на компанията „Глобалстрой-инженеринг” Серик Рахметов по последни изчисления вече има състояние от над 2 млрд. долара, съобщава вестник „Ведомости”. 

Рахметов контролира регистрираните в Кипър „Ригойл файненс” и „Формейн финанс”, които от своя страна притежават 87,5% от акциите на строителната „Глобалстрой-инженеринг”.

Съгласно данните за второто тримесечие на годината, пазарната капитализация на „Глобалстрой-инженеринг” достига 2,37 млрд. долара, т.е. делът на Рахметов е около 2,1 млрд. долара.

Като се има предвид, че Рахметов притежава и 8,3% от акциите на листваната на Лондонската фондова борса Eurasia Drilling, чиято обща капитализация по данни от вчера е 2,79 млрд. долара, то състоянието на бившия вицепрезидент на Лукойл се изчислява на около 2,4 млрд. долара.

„Глобалстрой-инженеринг” е един от най-големите в Русия подизпълнители на строителството на обекти от нефтогазовата инфраструктура. Фирмата участва в реализацията на проектите „Сахалин 1” и „Сахалин 2”, строи и инфраструктурата на находища на Лукойл.

Строителната компания на Рахметов поддържа тесни връзки с Лукойл, от който получава 96% от поръчките си. Според запознати, това е нормално, тъй като президентът на Лукойл Вагит Арекперов „много е ценил и продължава да цени” Рахметов като „надежден партньор”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още