fallback

Пак предлагат нови правила за късите продажби в САЩ

Промените трябва да са с широк обхват и да обхващат голям брой компании, не се целяло влияние върху посоката на цените

10:13 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторният орган на американския борсов пазар – Комисията по ценни книжа и борси (SEC), планира да предложи нови правила за извършването на къси продажби в страната, които да имат далеч по-широк обхват от предходните мерки.

При предишната си намеса SEC спря късите продажби с акциите на 19 компании от финансовия сектор, които попаднаха под значителен натиск от страна на инвеститорите. Забраната обаче изтече в края на миналата седмица и сега се обсъждат нови правила, предава CNBC.

Ръководителят на комисията Кристофър Кокс заяви, че предложенията ще бъдат „фокусирани върху решения с широк пазарен обхват“.

Според неговите думи планираните промени на правилата нямали за цел да оказват влияние върху посоката на движение на цените на акциите. Това обаче е спорен въпрос, тъй като мнозина хвърлят вината за пониженията на индексите именно върху продавачите „на късо“ и настояват за спиране на този вид търговия.

Кокс казва още, че комисията все още обсъжда предложенията за налагане на изискване за публично оповестяване на къси позиции в голям размер. Повод за въвеждането на подобни правила дава и обстоятелството, че в момента инвеститорите имат задължение да обявяват публично дългите си експозиции, които са в голям обем.

„Предложението ни е изготвено с цел да осигури равномерното функциониране на пазарите. Ние подкрепяме по еднакъв начин съществената роля, която играят както залозите за ръст, така и за спад на цените на акциите“, казва още ръководителят на SEC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още