fallback

Петролът поскъпна заради отстъпление на долара

Високата производствена инфлация в САЩ накара инвеститорите отново да се насочат към пазарите на суровини

08:58 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое нагоре, като този път основната причина беше отстъплението на долара след постигнатия вчера седеммесечен връх срещу еврото. За ръста на котировките голямо влияние оказаха и данните за производствената инфлация в САЩ за юли, която отбеляза най-голямото си повишение за последните 27 години. Това отново направи инвестициите в суровини атрактивни и към стоковите пазари се насочиха доста средства, съобщава Bloomberg.

Към момента върху цената на петрола влияят и очакванията за данните за петролните запаси на САЩ за предходната седмица, които трябва да бъдат публикувани от енергийното министерство на страната в 17:35 часа българско време. Очакванията на анализаторите са запасите от бензин в най-голямата икономика да са регистрирали спад за четвърта поредна седмица, което допринася за поскъпването на черното злато.

По време на търговската сесия в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през септември, срокът за сключването на които изтича днес, поскъпнаха с 1,5 на сто (1,66 долара) до цена на затваряне 114,53 долара за барел. В часовете на електронна търговия черното злато поскъпва с още 53 цента и достига 115,06 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент поскъпна с 1,2 на сто (1,31 долара) до 113,25 долара за барел. На електронната платформа на борсата октомврийските фючърси за петрола от този сорт повишават цената си с още 45 цента и достигат 113,70 долара за барел в азиатската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още