fallback

CME Group купува NYMEX за 8,3 млрд. долара

За всяка акция на NYMEX от CME ще заплатят 36 долара в брой и 0,1323 броя собствени акции

14:52 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акционерите на нюйоркската стокова борса NYMEX се съгласиха да приемат предложението за поглъщане от страна на CME Group, управляваща Чикагската стокова борса, съобщава Bloomberg. Сумата на сделката, окончателното приключване на която е планирано за 22 август, е на стойност 8,3 млрд. долара.

CME Group започна преговори за покупката на NYMEX още в началото на годината, като тогава се предполагаше, че ако се стигне до сделка, CME ще даде за борсата в Ню-Йорк около 11 млрд. долара. Заради падането на цената на акциите на CME обаче се е понижила и общата стойност на сделката.

При вече постигнатите договорености в рамките на сделката, за всяка акция на NYMEX CME ще заплатят 36 долара в брой и 0,1323 броя собствени акции.

Нюйоркската стокова борса заема първо място в света по търговия с петролни фючърси, като през миналата година на нея са проведени 121 млн. такива операции. На NYMEX се търгуват също така контракти за природен газ, платина, паладий, злато, сребро, мед и алуминий.

CME е най-големият в света пазар на фючърси. В края на 2007 г. печалбата на борсата е нараснала с 68% благодарение на спекулациите относно бъдещите изменения на лихвите в разгара на финансовата криза в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още