fallback

Най-добрата сделка за излизане от кризата... Каква е цената?

Търсенето на най-добри условия от банките за заемане на средства може допълнително да дестабилизира пазарите. Швейцария призовава към засилена координация

11:13 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Операциите, които провеждат централните банки за подобряване на ситуацията във финансовия сектор изискват по-добра координация, тъй като сега големите банки имат възможност да заемат средства от най-доброто за тях място, което ги кара да „обикалят в търсене на най-добрата сделка“, казва ръководителят на Националната банка на Швейцария Жан-Пиер Рот в интервю за FT.

Възможността по-високата степен на интеграция между финансовите пазари един ден да доведе до това, че големите банки излизат извън пределите на родните си държави, за да търсят финансова помощ, когато са в беда, е притеснителна според Рот. Причината за това са различните методи, по които действат отделните централни банки и възможността заради това да се прибягва до „трансграничен арбитраж“ от страна на големите международни банки. „Затова трябва да се замислим как да премахнем разликите и да постигнем по-голяма координация“, смята Рот.

Друга област, в която трябва да се подобри взаимодействието между централните банки, са операциите, при които между тях и търговските банки се разменят задължения, обикновено нисколиквидни облигации срещу държавни ценни книжа. „Ако някоя централна банка прилага по-либерални правила, това допустимо ли е?“, пита Жан-Пиер Рот. „Разбира се, всеки трябва да решава сам за себе си. Но ние трябва да мислим за интегрираните пазари, международните банки и общите проблеми“.

В интервюто си Рот посочва като примери аукционите за подобряване на ликвидността, които бяха проведени от Швейцарската национална банка и Европейската централна банка в съвместните им действия с американския Федерален резерв, като „пример за перфектна координация при еднакви правила за провеждане на операциите“.

По отношение на твърденията, че швейцарските банки са сред най-силно засегнатите от глобалните финансови проблеми, Рот посочи, че банковата система на страната му е една от най-силните в света. „В Швейцария не беше проведена публична интервенция във финансовия сектор. Частният сектор беше достатъчно силен, за да разреши проблемите си сам и притежава достатъчно добра ликвидност. Макар проблемите да не са отшумели, те вървят към разрешаване“, твърди Рот.

До момента най-голямата банка в Швейцария UBS е прибегнала до отписване на активи за 43 млрд. долара заради рискови експозиции на американския ипотечен пазар. Другият голям играч в сектора – Credit Suisse - също претърпя значителни щети от кризата и отписа многомилиардни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още