fallback

Страхове от правителствена намеса натиснаха американския пазар

Акциите на Freddie Mac и Fannie Mae отново потънаха заради страховете, че правителството ще бъде принудено да ги избави от затрудненията

10:48 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите на големите ипотечни кредитори отново породиха съмнения за състоянието на финансовия сектор в САЩ и изпратиха цените на американския капиталов пазар на значително по-ниски нива. В доклад на финансовия ежеседмичник Barron се изразява предположението, че шансовете за спасителна операция от страна на правителството нарастват, съобщава ВВС.

Въпреки това от Министерството на финансите заявиха, че не планират намеса за спасяване на двата колоса, които са основата на ипотечния пазар в САЩ – Freddie Mac и Fannie Mae. Подобни очаквания се породиха след приемането на спасителен план в края на юли, когато Министерството на финансите получи правото да подпомогне Freddie Mac и Fannie Mae, включително чрез закупуване при необходимост на акции на двете компании.

Цитирайки неизвестен източник, от Barron твърдят, че двете компании няма да успеят да наберат капитала, от който се нуждаят, за да подобрят финансовото си положение. В доклада се казва, че правителственото подпомагане най-вероятно ще лиши настоящите акционери от акциите им. В резултат и двете компании се търгуват близо до 18-годишно дъно.

Акциите на Fannie Mae спаднаха с повече от 22 на сто, или с 1,76 долара, затваряйки на 6,15 долара през последната сесия на борсата в Ню Йорк. Книжата на Freddie Mac пък паднаха с почти 25 на сто, или с 1,46 долара, до 4,39 долара.

Индексът Dow Jones Industrial Average спадна със 180,51, или 1,55 на сто, до 11479,39 пункта в резултат на доклад, в които се прогнозира, че печалбата на Lehman Brothers за тримесечието ще бъде по-малка от очакваната.

Според Джон Мерил, главен специалист инвестиции в Tanglewood Wealth Management, инвеститорите осъзнават, че кризата във финансовия сектор вероятно няма да отшуми скоро. „Силата и дълбочината на случващото се във финансовата индустрия надминава всичко, което сме виждали от десетилетия насам, и ще отнеме време, за да бъде осмислена сериозността на случващото се и какви ще бъдат краткосрочните и дългосрочните последици“, казва той, цитиран от ВВС.

Акциите на Freddie и Fannie паднаха силно през миналия месец заради страховете, че двете компании ще започнат да изпитват недостиг на средства за финансиране на бизнеса си, принуждавайки правителството на САЩ да предприеме радикални мерки, за да успокои паниката.

Двете фирми са гръбнакът на ипотечния пазар в щатите, защото почти всички кредитори в САЩ разчитат на тях да закупят ипотеките им, за да получат средства, които да отпуснат на потребителите. Като гаранти по ипотеките, те трябва да изплатят задълженията, в случай че притежателите на домове не успеят да върнат кредитите си. Заедно със сриването на пазара на жилища в САЩ, тяхното финансово положение също попадна под голямо напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още