fallback

Китай съкращава износа на въглища и вдига цената им

По мнението на китайски анализатори, цената на тон китайски кокс може да достигне от сегашните 700 долара/ т дори до 1000 долара/т.

17:11 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китай, най-големият в света производител и потребител на въглища, съкращава от септември износа на въглища във връзка с въвеждането на нови, по-високи експортни мита, съобщава агенция Синхуа.

Митническите тарифи за износ на коксови въглища, които са най-калоричните и най-скъпите, скачат от 25% на 40%. Китайският износ на коксови въглища представлява 60% от световния им износ, а през май той достигна рекордното равнище от 1,66 млн. т.

Тази мярка е предизвикана от масовия недостиг на електричество в Китай, което принуждава половината население да се ограничава при използването му.

По мнението на китайски анализатори цената на тон китайски кокс може да достигне от сегашните 700 долара/ т дори до 1000 долара/т.

Това означава на практика значително ограничаване на обема на износа на въглища от Китай, което пък дава възможност на производителите на въглища от Австралия – другият голям износител, да увеличи своето присъствие на световния пазар. Цената на масовите австралийски въглища към момента е 164 долара/т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още