fallback

Lehman Brothers разпродава портфейла си от недвижимости и ценни книжа

Става въпрос за ипотечни ценни книги на стойност 29,4 млрд. долара и недвижими имоти за 10,4 млрд. долара

14:37 | 16.08.08 г.

Инвестиционната банка Lehman Brothers преговаря за продажбата на портфейла си от недвижими имоти и ценни книжа, чиято стойност в момента се оценява на 40 млрд. долара, предаде FT, цитирайки анонимен източник.

Става въпрос за ипотечни ценни книги на стойност 29,4 млрд. долара и недвижими имоти за 10,4 млрд. долара. Банката възнамерява да продаде въпросните активи или в пакет или на части.

Според източника на FT обаче, имало съществени различия по отношение на оценката на въпросните активи от страна на банката и потенциалните купувачи.

С цел все пак сделка да бъде осъществена, от Lehman Brothers са предложили последното да поеме евентуални бъдещи загуби от продажбата на активите до 5 млрд. долара.

Според същия източник в случай, че сделката не се осъществи, то от Lehman Brothers предвиждат отделяне на подразделението на банката, занимаващо се с недвижими имоти, след което то ще бъде листнато на борсата.

Чрез подобен ход инвестиционната банка, която бе сред най-пострадалите от кризата, цели не толкова едно последващо евентуално набиране на свежи парични средства, а по-скоро да разсее съмненията относно балансовата стойност на активите на финансовата институция и финансовото и здраве.

От 15 май насам акциите на Lehman Brothers изгубиха 63 на сто докато финансовият S&P 500 отчете спад от 20%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още