fallback

Вулканите и океанът – зелената енергия на бъдещето

Остров Реюнион в Индийския океан си е поставил амбициозната цел да сведе до нула вредните си емисии

10:53 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френският остров Реюнион, разположен в Индийския океан, трудно може да бъде възприет като голям замърсител на околната среда с пясъчните си плажове и вулканични скали. Заради скъпите горива и тревогата относно ефекта от глобалното затопляне обаче местните жители са си поставили амбициозната цел да сведат емисиите си на парникови газове до нула, пише Ройтерс.

До 2025 г. островът смята да използва изцяло възобновяеми източници за производство на електричество, а до 2050 г. - и за целия си транспорт.

„Разполагаме с вода, слънце и дори действащ вулкан. Имаме повече енергия, отколкото ни е нужна за развитието ни“, твърди Пол Верж, председател на регионалния съвет на острова.

На последната си среща лидерите на страните от Г8 се споразумяха да 2050 г. емисиите на въглероден диоксид да бъдат намалени с 50 на сто.

Около 36 на сто от електричеството на Реюнион вече се произвежда от възобновяеми източници, главно водни, както и от захарна тръстика. За да постигне целите си, островът смята да разшири съществуващите източници, да увеличи ефикасността и да приложи нови технологии.

За свеждане на вредните емисии до нула управата на острова е разчела около 115 млн. евро за периода 2007-2017 г.

Освен от водна, слънчева и вятърна енергия, както и такава от биомаса от захарна тръстика и отпадъци, се правят тестове на потенциала на геотермалната енергия от Питон дьо ла Фурнез – един от най-активните вулкани в света, както и на енергията от океана.

Температурната разлика между морската вода на повърхността и тази на дълбочина 1000 м е около 22 градуса по Целзий и може да се използва за производство на електричество, пояснява Жюл Дюдон, ръководител на Регионалния план за енергия от възобновяеми източници. Той споменава и евентуалното използване на кинетична енергия от океана.

Както и в други страни обаче, бързо растящите енергийни нужди на острова може да отложат изпълнението на целите в поставените срокове. Очаква се населението на Реюнион, което живее главно по крайбрежието, да нарасне с над 20 на сто до над 1 млн. души до 2030 г. от сегашните 800 хил.

Средното потребление на енергия на човек расте с 5 на сто годишно, по официални данни. Големият проблем на острова са летните жеги заради климатиците.

Докато традиционните жилища се строят от дърво и са с много прозорци, домовете през последните години се строят по-евтино с бетон и други методи, които задържат жегата вътре. Затова се провеждат разяснителни кампании за използването на зелени технологии в строителството и на велосипеди, тъй като транспортът поглъща между 70 и 75 на сто от енергията на острова.

Засега обаче навиците на жителите се променят бавно. Освен това туризмът е основен източник на работа и доходи за населението, а свързаните с него полети със самолети не са включени в енергийните цели на острова.

Междувременно от американската компания DiMora Motorcar съобщиха, че първият им модел, Natalia SLS 2, ще бъде изработен от специално неорганично влакно от вулканични материали. Моделът вече е обявен като най-скъпият автомобил в света с цена от над 2 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още