fallback

Нов спад в цената на петрола

Черното злато изгуби част от спечеленото в сряда заради слабите данни за икономиката на еврозоната и поскъпването на долара

08:50 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи през изминалото денонощие, с което успя да заличи ръста, регистриран след изненадващия спад на запасите в САЩ. Повод за поевтиняването станаха вчерашните слаби данни за икономическия ръст в еврозоната, както и обезпокоителният ръст на инфлацията в американската икономика, който доведе до ново засилване на американския долар.

Голяма роля за поевтиняването на петрола изиграха вчерашните предварителни данни за брутния вътрешен продукт на водещите европейски икономики за второто тримесечие на годината. Те показаха, че в Германия се наблюдава свиване на растежа с 0,5 на сто, а във Франция – с 0,3 на сто. Еврозоната като цяло бележи отрицателен ръст от 0,2 на сто на тримесечна база.

Същевременно доларът получи силна подкрепа от данните за висока инфлация в САЩ, които го изведоха до най-високото му ниво от 21 февруари досега през изминалата нощ. Зелените пари регистрираха ръст срещу еврото до 1,4753 EUR/USD и са на път да отбележат пето поредно седмично поскъпване.

В рамките на търговската сесия в Ню Йорк петролът поевтиня с 0,9 на сто (99 цента) до 115,01 долара за барел. По време на електронната търговия контрактите с доставка през септември отстъпиха с още 1,15 долара (1,0 на сто) и в азиатската търговия цената им е 113,86 долара за барел. С това суровината се запътва към второ поредно седмично поевтиняване, като до момента то възлиза на около 1 на сто.

Към момента на електронната платформа на борсата в Лондон петролът от сорта Брент с доставка през октомври се търгува по 112,45 долара за барел, или с 1,23 долара по-евтино от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още