fallback

Русал заведе съдебен иск срещу Лукойл

От април Лукойл едностранно е намалил почти 2 пъти доставките на петролен кокс за заводите на алуминиевата компания

18:31 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руската компания Русал, която е най-големият световен производител на алуминий и алуминиев окис, е подала съдебен иск срещу Лукойл - основен неин доставчик на нефтен кокс, във връзка с неизпълнение на доставките на тази суровина, се казва в съобщение на Русал.

От Русал информират, че от април Лукойл едностранно е намалил почти 2 пъти доставките на петролен кокс за заводите на алуминиевата компания, неизпълнявайки клаузите по дългосрочните си контракти, сключени през 2006 г. със срок до април 2011 г.

Според съобщението от април 2008 г. Лукойл продава част от предназначения за Русал нефтен окис на други купувачи, нарушавайки договорните отношения с алуминиевата корпорация, и то - при положение че Русал изпълнява коректно своята част от условията по договора.

В тази връзка от Русал считат, че към момента единственият възможен вариант за разрешаване на така възникналата ситуация е по съдебен ред, за да бъде задължен Лукойл да продължи да изпълнява в пълна степен доставките на суровина.

Неодитираната печалба на Русал за 2007 г. е 14,3 млрд. долара, продукцията на компанията заема 12% от световния пазар на алуминий и 15% от алуминиевия окис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още