fallback

Полша губи от стойността на еврофондовете заради силната злота

Единственият начин за справяне с този проблем е бързо приемане на еврото, смята министърът на регионалното развитие на страната

18:24 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Полша трябва да приеме еврото бързо, тъй като силата на злотата намалява стойността на помощите от ЕС, които страната получава, смята министърът на регионалното развитие Елжбета Бенковска, цитирана от Bloomberg.

„Предвид курса на злотата от присъединяването на Полша към ЕС, е очевидно, че приемането на еврото е най-разумното решение“, коментира Бенковска. „Това ще ни позволи да избегнем риска, създаден от поскъпването на злотата, което може да продължи и през следващия бюджетен период на ЕС“.

Полша и други бивши комунистически страни, присъединили се към ЕС през 2004 г., се опасяват, че рекордните нива на валутите им започват да вредят на икономиките им. Злотата скочи със 17 на сто срещу еврото от влизането на Полша в съюза, което намалява стойността на получените помощи в размер на 12,8 млрд. евро за първите две години на членството. Това става причина някои компании да водят борба за оцеляване, твърди Бенковска.

Правителството на премиера Доналд Тъск иска да върже следващата година злотата към еврото в рамките на валутния механизъм, който тества стабилността на местните валути поне две години преди въвеждането на единната валута.

Това означава, че страната може да въведе еврото най-рано през 2011 г., ако изпълни всички други критерии.

Европейските фондове са се превърнали във важен компонент на полската икономика, която в нетно изражение е най-големият реципиент на финансиране от ЕС за периода 2007-2013 г. Помощите от Брюксел добавят средно 1,5 процентни пункта към растежа на БВП на Полша годишно. Миналата година този растеж беше 6,6 на сто, което е най-бърз темп от десетилетие, а от приемането в ЕС са създадени над 300 хил. нови работни места във връзка с фондовете, каза още Бенковска.

За периода 2007-2013 Полша ще получи помощи в размер на 67,3 млрд. евро.

По думите на Бенковска делът на финансирането от еврофондовете за полски проекти е намалял до 30 на сто от 75 на сто, което принуждава компаниите, разчитащи на помощите, да събират сами по-голямата част от необходимия им капитал. „Това е невъзможно за много от тях“, казва Бенковска.

Има опасения обаче, че връзването на злотата към еврото в рамките на валутния механизъм, може да доведе до още по-голямо поскъпване на националната валута. Словакия например, която се включи във валутния механизъм през ноември 2005 г., трябваше два пъти да увеличи границите, в които беше разрешено да се търгува валутата й, преди да бъде определена окончателната цена за преминаване към еврото.

„Единственият начин да не губим от стойността на финансирането е да харчим средствата от фондовете в същата валута, в която ги получаваме“, твърди Бенковска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още