fallback

Австрия реши да продаде част от дела си в Austrian Airlines

Според плана на правителството 25 на сто от авиокомпанията трябва да останат под контрола на основните акционери

17:45 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийското правителство одобри план за продажбата на част от дела си от 43 на сто в авиокомпанията Austrian Airlines на чуждестранен превозвач, съобщи Ройтерс, цитирайки финансовия министър на страната Вилхелм Молтерер.

Заинтересуваните компании ще могат да подават оферти през следващите два месеца, а до края на годината държавният холдинг OeIAG ще трябва да избере купувач.

Според плана на правителството 25 на сто от авиокомпанията трябва да останат под контрола на основните акционери. Сред другите условия е задължението да се запазят марката Austrian Airlines и седалищата на компанията, както и виенското летище да остане основният център за дейността на превозвача.

Освен дела на OeIAG, който се оценява на 158 млн. евро към момента, група от две австрийски банки и един застраховател държи 7 на сто от авиокомпанията. Самата Austrian Airlines притежава 3 на сто от акциите си, а 47 на сто се търгуват свободно.

От ръководството на компанията предпочитат за купувач немския превозвач Lufthansa. За евентуални кандидати се смятат още Air France-KLM, Turkish Airlines и Аерофлот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още