fallback

Грузия излиза от ОНД, ЕБВР предрича срив на икономиката й

Като предпазна мярка няколко компании спряха временно преноса на петрол през региона

17:02 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Грузия излиза от Общността на независимите държави (ОНД), заяви днес следобед в Тбилиси президентът на страната Михаил Саакашвили, предаде Итар-Тасс. Решението е взето след консултации с председателя на парламента.

„Предлагаме и останалите страни да напуснат тази ръководена от Русия организация“, допълни Саакшвили.

ОНД е създадена в края на 1991 г. и обединява бившите съветски републики, като Грузия се е присъединила към общността през 1993 г.

Задълбочаването на военните действия в зоната на грузинско-осетинския конфликт може да разруши грузинската икономика, пък смята представителят на ЕБВР за Кавказ, Молдова и Беларус, цитиран от вестник „Взгляд”.

По думите му грузинските власти в последно време са направили страната привлекателна за чуждестранните инвеститори, „но войната може всичко да развали“.

По-рано днес руският президент Дмитрий Медведев обяви, че е наредил военните действия да бъдат прекратени. Трайно изтегляне на войските обаче ще бъде факт, при условие че грузинските войски се върнат на изходните си позиции преди конфликта, че се извърши частично разоръжаване на тези военни формирования и че бъде подписван документ за неупотреба на сила.

Междувременно военният конфликт силно наруши петролните доставки през региона, като днес продължиха съобщенията за временно спиране на доставките. От BP-Azerbaijan обявиха, че преустановяват пренасянето на петрол по петролопровода Баку-Супса, свързващ Азербайджан с грузинското крайбрежие на Черно море.

Оттам поясняват, че спирането е предпазна мярка във връзка със събитията в Грузия. Компанията ще изнася до преустановяване на конфликта петрол по алтернативни маршрути, предимно по петролопровода Баку – Новоросийск.

ВР пък затваря грузинския участък от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, също като предпазна мярка във връзка с военния конфликт. От ВР подчертават, че на нефтопровода, 30% от собствеността на който принадлежи на ВР, не са нанесени никакви щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още