fallback

NYMEX се готви да търгува със стомана

Нюйоркската борса не е първата, която опитва да организира търговия със стомана, но засега секторът предпочита директните сделки

15:16 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нюйоркската борса NYMEX възнамерява от началото на октомври да започне търговия с фючърсни контракти за стомана, съобщи вестник Ведомости, позовавайки се на информация от анализатор от борсата. 

Предвижда се за начало да стартира търговия с горещо пресована стомана, която се използва в автомобилната промишленост и производството на битова техника.

По думите на анализатора главната цел на борсата при тази търговия е управлението на риска. Освен това в последно време цените на стоманата са скочили и търговията на борсата ще помогне на търговците да избегнат ценовите рискове, сключвайки фючърсни контракти.

От NYMEX очакват, че от търговията с фючърси на стомана ще се заинтересува и руската компания Северстал, която е сред петте най-големи производители на стомана в САЩ, но от компанията не са потвърдили тази информация.

NYMEX не е първата голяма борса, която прави опит да организира търговия със стомана. През октомври миналата година търговия с контракти за стомана започна Дубайската борса за търговия със злато и суровини, а в началото на тази година – Лондонската борса за търговия с метали (LME). Първата борса търгува с арматурна стомана, а втората се опитва да се наложи при търговията със стоманени заготовки.

Дубайската борса работи в своя регион, а LME – в Средиземноморския и Азиатско-Тихоокенския регион, включително Северна Африка, Близкия Изток, Русия и др.

В LME официално са регистрирани 25 производители на стомана, в т.ч. 5 руски, най-големият от които е Челябинският металургичен комбинат (от групата Мечел). Резултатите на LME сочат, че досега няма голям ентусиазъм при търговията със стомана, за разлика от тази с мед например.

Наскоро пък анализатор от консултантската компания Global Insight е заявил пред Wall Street Journal, че най-големите металургични компании засега не приветстват търговията със стомана през борсата, а предпочитат да водят преки разговори с купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още