fallback

Медведев прекрати военните действия в Грузия*

Руските войски обаче засега остават на позициите, на които са били при командата за прекратяване на военните действия

12:09 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че „на основата на доклад е взел решение за приключване на операцията по принуждаване на Грузия към мир”, съобщи преди минути Итар-Тасс.

По думите му „целта е постигната”.

Освен това руският президент е заявил на работна среща в Кремъл с министъра на отбраната и началника на генералния щаб, че в случай на „възникване на огнища на съпротива в Южна Осетия, те трябва да взимат решения за унищожаването им”.

Медведев е заявил още: „Безопасността на нашите миротворчески сили и гражданското население е възстановена, агресорът е наказан и е понесъл значителни щети, а неговите въоръжени сили са дезорганизирани”.

От своя страна, зам.-началникът на Генералния щаб на руската армия ген.-полковник Анатолий Ноговицин е заявил, че „официално Тбилиси не се е отказал от силово решаване на конфликта в Южна Осетия, за което свидетелства съставът на грузинските сили”, предава Прайм Тасс. По думите му Русия чака реакцията на Грузия след заявлението на Медведев за приключването на операцията по „принуждаване към мир“. „Завършването на операцията не означава пълно прекратяване на военните действия, Русия ще провежда например разузнавателни действия“, добавя още той. 

Руската войска в Грузия е получила команда да спре на тези позиции, на които е била, когато до нея е сведена командата за прекратяване на военните действия, е казал още ген.-полковник Анатолий Ноговицин.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Грузия няма да се предаде никога и че руснаците заплашват столицата Тбилиси. В изявление пред нацията, президентът заяви, че „по-голямата част от грузинската територия е окупирана“ и обвини Русия, че е планирала атаката срещу неговата страна.

Конфликтът беше провокиран, когато през нощта на 7 срещу 8 август грузинската армия нахлу в провинцията Южна Осетия и обсади столицата Цхинвали, подлагайки я на артилерийски и въздушен обстрел. Жителите на областта с над 90% руско население, която иска независимост от Грузия, се евакуираха до последно преди да пристигне грузинската армия. 

Според руските миротворци, намиращи се в Цхинвали, тяхната щабквартира е била сред атакуваните сгради. Южноосетинския комитет за медиите съобщи, че грузински Су-25 бомбардират както Цхинвали, така и пътя на север, който е единствената връзка с Русия.

А на 9 и 10 август руски войски нахлула в Южна Осетия, навлизайки бързо навътре на нейна територия и обстрелвайки и бомбардирайки различни грузински обекти. Беше съобщено за стотици бежанци, напуснали територията на конфликта и тръгнали към към Русия.

Още по темата:

Русия отмъщавала на Грузия заради ЕС и НАТО, още вехнела по СССР

*Актуализирано към 12:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 12.08.08 г.
fallback
Още от Свят виж още