fallback

Пореден спад в цената на петрола

Очакванията, че кризата в САЩ ще продължи и догодина доведоха до опасения за спад на търсенето от страна на потребителите

08:30 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира нов спад, макар движението на котировките да не беше така волатилно, както през последните няколко сесии. Основна роля за поевтиняването изиграха прогнозите, че кризата в САЩ ще се пренесе и в следващата година, а това накара мнозина да заложат на спад в търсенето на суровината.

За по-ниските цени на черното злато допринесе и силата на американскиа долар, който поскъпна до най-високите си нива срещу еврото за последните пет и половина месеца. Поскъпването на зелените пари води след себе си намален интерес към суровините като средство за предпазване от инфлация и кара инвеститорите отново да заемат рискови позиции на валутните и фондовите пазари.
 
По време на вчерашната търговска сесия в САЩ цената на петрола се понижи с 0,7 на сто (75 цента) до 114,45 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 1 май насам. С това поевтиняването от рекорда при 147,27 долара за барел, поставен на 11 юли, вече възлиза на 23 на сто. В часовете на електронна търговия септемврийските фючърси отстъпиха с още 49 цента и по време на азиатската сесия барел петрол струва 113,96 долара.
 
В Лондон вчера Брентът изгуби 0,66 долара (0,6 на сто) от стойността си и сесията приключи при цена 112,67 долара за барел. На електронната платформа на борсата петролните контракти с доставка през септември поевтиняват с още 63 цента и към момента се търгуват по 112,04 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още