fallback

Обвиниха банкери и застрахователи в Русия в ограничаване на конкуренцията

Има подозрение за опит да се ограничи конкуренцията на пазара и да се принудят клиентите да приемат неизгодни условия на кредитиране

18:14 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия започна разследване по отношение на две банки и общо 30 застрахователни компании поради подозрения в неправомерно споразумение по отношение на кредитни програми, съобщават руски медии по информация от ФАС.

Службата е заподозряла банките и застрахователите в опит да се ограничи конкуренцията на пазара, а също да принудят клиентите да приемат неизгодни условия на кредитиране. В числото на заподозрените попадат „Абсолют банк”, сключила споразумения с регионални подразделения на застрахователните компании „Росгосстрах", "Ренессанс", РОСНО и др.

Другата разследвана банка - „Кредит Европа”, е обвинена в договаряне със застрахователите „Гута-Страхование", „Югорией", „Росгосстрахом" и други. Очаква се делата да се разглеждат от съда в края на месеца.

През миналата година ФАС е възбудила дела по Закона за нарушаване на конкуренцията във връзка с картелни споразумения срещу 51 банки и 70 застрахователи.

В частност, руският антимонополен орган е предявил претенции и към едни от най-големите финансови институции в страната - ВТБ, Райфайзенбанк и Росбанк. На тях обаче им се е удало да избягнат санкциите, тъй като са признали вината си и са отстранили нарушенията.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 07.08.08 г.
fallback
Още от Свят виж още