fallback

Daimler се готви за отпор срещу опит за враждебно поглъщане

Единственият крупен акционер на Daimler към момента е Кувейт, който притежава 7,6% от акциите на концерна

17:58 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Германският автомобилен концерн Daimler се готви за отпор срещу враждебно поглъщане, съобщава Deutsche Welle. В Daimler растат опасенията, че в близките месеци компанията може да стане обект на враждебно поглъщане, тъй като рязкото падане на курса на акциите й можа да я направи „лесна плячка”.

Преди дни вероятността от подобен сценарий е била специално обсъждана на заседание на надзорния съвет на концерна, а вчера в немски медии се е появи слухът, че от Daimler се интересува шведският инвестиционен фонд Cevian Capital.

В тази връзка ръководството на Daimler е решило да бъде разработена специална стратегия за отпор при възможни атаки за поглъщане, която всъщност предвижда намирането на стратегически инвеститор. Главен консултант на Daimler е Deutsche Bank, чиито клиенти практически са всички големи автомобилостроителни фирми на Германия.

От началото на годината пазарната капитализация на концерна Daimler е паднала с 45% и сега се изчислява на 36 млрд. евро, като концернът разполага и с крупни резерви в налични средства в размер на около 8,8 млрд. евро.

От пролетта насам Daimler изкупува собствени акции, за което компанията е изразходила 6 млрд. евро. До април 2009 г. от концерна се надяват да придобият 10% от своите акции, като към момента 92% от акциите на Daimler са притежание на дребни акционери.

Единственият крупен акционер на Daimler към момента е Кувейт, който притежава 7,6% от акциите на концерна и неотдавна министърът на финансите му е обявил намеренията на страната евентуално да разшири сътрудничеството си с Daimler чрез държавния фонд KIA. Според анализатори не е изключено стратегическият инвеститор за немския автогигант да стане именно Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още