fallback

Грийнспан предупреди за нови банкови фалити

За много от представителите на финансовия сектор може да се наложи правителствена намеса, смята бившият председател на Фед

17:46 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Има още банки и финансови институции, които могат да се окажат в безизходица и да се налага да бъдат спасявани от правителството, смята бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан. Визирайки случилото се с Northern Rock във Великобритания и Bear Stearns в САЩ, Грийнспан споделя, че „може би има още много банки и други финансови институции, които са на ръба на фалита и ще приключат след намеса на правителствата“.

Според него кризата на кредитните пазари не е свършила и предстои да станем свидетели на още проблеми заради нея, съобщава FT. Наред с предупреждението за продължаване на кризата, Грийснпан обръща внимание и на това, че прекалено силната намеса на регулаторните органи могат да предизвикат повече лоши отколкото добри последствия и биха довели до нов натиск върху цените на акциите.

Той отправи и предупреждение към правителствата да внимават, в случай че се наложи да променят някои от възгледите си за икономическата дейност поради увеличаващия се инфлационен натиск. Ако такова нещо се случи и бъдат предприети мерки за затваряне на пазарите, това „би довело до забавяне на глобализацията със страшна сила“

Бившият председател на Фед казва още, че настоящата финансова криза е събитие, „което се случва веднъж или два пъти на сто години“ и корените й са „дълбоко в страховете от неплатежоспособност на големите финансови институции“. Според Грийнспан тази криза на доверието ще приключи едва тогава, когато цените на жилищата в САЩ започнат да се стабилизират.

Мнението на Грийнспан е, че по-късно през годината понижената активност в началното жилищно строителство ще прерасне в значителен спад на новопостроените жилища, което ще позволи „бърз темп на ликвидация на пренасищането от запаси“. Това обаче би се осъществило единствено ако се изпълни прогнозата за запазване на настоящото ниво на търсенето на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още