fallback

Слабите данни от финансовия сектор в Европа продължават

Печалбата на Societe Generale пада с 63% за второто тримесечие, при третия в света презастраховател Swiss Re понижението е 53%

10:02 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

След вчерашните слаби данни за шестмесечните печалби на едни от най-големите играчи в банковия сектор на Стария континент, днес разочароващите новини продължават. Печалбата на втората по големина банка във Франция Societe Generale се понижава с 63 на сто през второто тримесечие на годишна база, докато при третия по големина презастраховател в света Swiss Reinsurance е отчетено понижение на положителния финансов резултат от 53 на сто.

Ръководителите на френската банка сочат като основни причини за понижението новата порция отписани активи, както и трудностите, до които доведоха неоторизираните сделки на брокера Жером Кервиел, донесли загуба от близо 5 млрд. евро в началото на годината. Печалбата на институцията за второто тримесечие възлиза на 644 млн. евро (1,11 евро на акция), което е доста под отчетените за същия период на миналата година 1,74 млрд. евро (3,97 евро на акция). Все пак новината за финансовия резултат може да се разгледа и като не толкова лоша с оглед на предварителните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 550 млн. евро.

От началото на годината акциите на Societe Generale са поевтинели с 36 на сто, което е довело до свиване на пазарната й капитализация до 35,1 млрд. евро. При основните конкуренти на институцията във Франция ситуацията не е много по-различна, като акциите на BNP Paribas са поевтинели с 20 на сто, а тези на Credit Agricole са изгубили 36 на сто от стойността си, съобщава Bloomberg.

Освен на банковата система, кредитната криза вече проявява своето влияние и в сектора на застраховането. Това се вижда от спада в печалбата на Swiss Re за второто тримесечие на годината. Той възлиза на 53 на сто до 564 млн. швейцарски франка и основна роля за него е изиграло отписването на активи под формата на кредитни суапове за 362 млн. франка. През второто тримесечие на миналата година презастрахователната институция е обявила печалба в размер на 1,19 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още