fallback

Международният въздушен превоз на товари с първи спад от три години

Пътническият поток нараства с 3,8%, което е най-слабият темп на увеличение от 2003 г.

18:19 | 04.08.08 г.

Обемът на международният въздушен превоз на товари намалява през юни за първи път от повече от три години под влиянието на световното забавяне на икономиката, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт IATA, цитирани от Ройтерс.

Превозът на товари намалява с 0,8% спрямо юни 2007 г., което е първото понижение от май 2005 г. Същевременно пътническият поток нараства с едва 3,8% - най-слабият темп на увеличение от 2003 г.

„С намаляване на потребителското и бизнес доверието и високите цени на горивата, ситуацията ще се влошава“, коментира генералния директор на IATA Джовани Бисиняни. „Авиосекторът е в затруднение. Свиващото се търсене и растящите разходи променят индустрията“, добавя той.

Транграничният превоз на товари се счита за водещ икономически показател за състоянието на световната търговия.

От базираната в Женева IATA нееднократно са предупреждавали, че високите цени на петрола засягат сериозно авиосектора. От асоциацията прогнозират, че загубите на индустрията може да стигнат рекордните 6,1 млрд. долара тази година.

IATA представлява около 230 авиокомпании, които държат 93% от международния въздушен трафик. Данните не включват вътрешните полети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още