fallback

Нови удари по банковата система в Европа

Печалбата на Fortis пада с 41 на сто за шестмесечието, при HSBC понижението е с 28 на сто

14:19 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият сектор в Европа продължава да показва слаби резултати заради ипотечната криза, която започна от американския пазар. Тя е довела до спад на печалбите на най-голямата банка на Стария континент HSBC с 28 на сто за първите шест месеца на годината. За същия период Fortis, която също е сред най-влиятелните във финансовия сектор, регистрира понижение на печалбите си в размер на 41 на сто.

През първото полугодие на 2008 година печалбата на HSBC се е свила с 28 на сто до 10,2 млрд. долара, което е с 3,9 млрд. по-малко от съпоставимия период година по-рано. Сред основните причини за значителния спад е загубата, отчетена от поделението на банката в Северна Америка, което е допуснало загуби в размер на 2,8 млрд. долара.

Негативната ситуация около HSBC се допълва и от съобщението за отписване на активи за нови 3,7 млрд. долара, предава ВВС. От началото на годината до настоящия момент от институцията са обявили отписвания на активи за 10 млрд. долара. За първото полугодие на миналата година отписванията са възлезли на 6,3 млрд. долара.

Проблемите, свързани с кредитната криза, не подминават и друг водещ играч в европейския финансов сектор. Белгийско-холандската банка Fortis е отчела с 41 на сто по-ниска печалба за полугодието, като тя е в размер на 1,6 млрд. евро. Като причина за това от ръководството на институцията посочват поскъпналия ресурс за финансиране и срива на кредитните пазари.

Като цяло печалбите на банковия сектор бележат спад от 24 на сто за полугодието спрямо първите шест месеца на миналата година, предава BBC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още