fallback

Ще помагат на фермерите в Афганистан да отглеждат плодове вместо наркотици

Хелманд е една от най-плодородните провинции в Афганистан, но голяма част от земеделските дейности са за отглеждането на опиумен мак и миналата година провинцията дала около половината от опиума, произведен в цял свят

13:06 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на правителствата на Афганистан и САЩ направиха първата копка по изграждането на земеделски център и летище в размирната южна провинция Хелманд. Целта на проекта е да помогне на фермерите да отглеждат земеделски култури вместо опиумен мак, предаде Ройтерс.

Хелманд е една от най-плодородните провинции в Афганистан, но голяма част от земеделските дейности са за отглеждането на опиумен мак и миналата година провинцията дала около половината от опиума, произведен в цял свят.

Сблъсъците, предимно между талибанските бунтовници и британските и американските военни части в Хелманд, затрудняват транспортирането на нетрайната продукция до пазара, докато трафикантите прибират опиума директно от фермите или пък фермерите могат безопасно да съхраняват наркотика близо 20 години.

Новото летище в град Лашкар Га ще бъде първото изцяло гражданско летище в размирния Южен Афганистан. То ще се превърне и в център за обработка и съхранение на хранителните продукти преди да бъдат превозени към вътрешния и международния пазар.

„Това е важен проект за Хелманд“, заяви губернаторът на провинцията Гулаб Мангал на церемонията по първата копка, която се състоя вчера следобед. На събитието присъстваха американски дипломати и афганистански министри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още