fallback

Япония на крачка от обявяване на рецесия

Въпросът дали ще бъде направено това зависи от политически аргументи, тъй като може да донесе негативни последици

10:04 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Япония може да се види принудено да обяви, че страната е навлязла в рецесия, смятат икономисти, цитирани от FT. Според прогнозите все пак е силно вероятно сегашната рецесия да е далеч по-слаба от последните две, които сполетяха японската икономика през 2001 и 1998 година.

В случай че рецесията бъде официално обявена, би се стигнало до слагането на край на най-дълго продължилия възход на страната от Втората световна война насам. След последната рецесия икономиката на Япония е имала среден ръст от 2 на сто годишно, което й е помогнало да преодолее трудностите от срива на фондовия пазар, добавя вестникът.

Икономистите, взели участие в проучването, са на мнение, че пред правителството стои доста ограничено поле за действие и рецесията най-вероятно ще бъде обявена. За това говорят данните, че индустриалното производство в страната се е свило за второ поредно тримесечие, както и очакванията, че компаниите очакват допълнителен спад на производството през третото тримесечие. Сред негативните новини попада и спадът на износа за пръв път през последните 55 месеца, понижението на потребителското доверие заради високата инфлация и ръстът на безработицата до най-високото й ниво за последните две години при 4,1 на сто.

„Вероятността правителството да съобщи, че икономиката е в рецесия е доста висока“, смята главният икономист на Nikko Citigroup Киичи Мурашима. Мнението на Ричард Джерам от Macquaire Securities пък е, че властите могат да се въздържат от подобна декларация, макар по всичко да изглежда, че икономическият цикъл е достигнал своят връх през последното тримесечие на 2007 година. Причината за това според него се крие в политическата чувствителност на подобно признание и последствията, които могат да произлязат от него.

Към момента повечето икономисти очакват икономиката на Япония да нарасне с около 1,2 на сто за фискалната 2008 година, което е под регистрирания ръст от 1,5 на сто при рецесията от 1998/година, посочва още FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още