fallback

Цената на петрола се вдигна заради тропическа буря

Бурята Едуард може да прерасне в ураган, което поставя под въпрос производството в Тексас и Мексиканския залив

09:22 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът започна новата седмица с повишение на цената си, тъй като пред производството на суровината стоят нови заплахи. Те са свързани с метеорологичните условия в САЩ и Мексиканския залив, където вилнее тропическата буря Едуард. Според синоптиците в страната бурята може да прерасне в ураган, а това би довело до временно прекратяване на производството в района на стихията.

За ръста на котировките допринесе и мълчаливият отказ на Иран да приеме крайния срок за започване на обсъждания на ядрената си програма с Организацията на обединените нации. По този начин страната пренебрегна поканата на САЩ, Русия, Китай, Франция, Германия и Великобритания за обмяна на информация и наблюдение върху извършваните в Иран опити, предава Bloomberg.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 1,06 долара (0,85 на сто) спрямо цената на затваряне от петък и в азиатската сесия се търгуват по 126,16 долара за барел. В последната сесия за миналата седмица петролът поскъпна с 0,8 на сто до 125,10 долара за барел.

В Лондон цената на петрола от сорта Брент се повишава с точно 1 долар спрямо петъчното затваряне и септемврийските фючърси се търгуват по 125,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още