fallback

Нов срив в сектора на авиацията – печалбата на ВА се стопи

Нетният резултат за първото тримесечие пада с 88 на сто, националният превозвач на Великобритания планира закриване на линии

11:04 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредната лоша новина за авиационния сектор беше поднесена на инвеститорите във Великобритания. След драстичния спад в печалбата на нискотарифния превозвач Ryanair стана ясно, че и високият клас услуги не е пожален от рекордните цени на горивата – официалният превозвач на Великобритания British Airways бележи спад на печалбата си от 88 на сто за първото тримесечие на новата финансова година.

Компанията предвижда закриването на някои от линиите през идния зимен сезон, както и значително ограничаване на разходите, за да се преодолеят предизвиканите от скока в цените на горивата проблеми, предава FT. „В момента се намираме в най-лошата търговска ситуация, пред която индустрията се е изправяла някога“, смята изпълнителният директор на ВА и добавя, че „комбинацията от безпрецедентни цени на петрола, забавяне на икономическия ръст и слабо потребителско доверие е довела до значително понижаване на печалбите за първото тримесечие“.

Печалбата преди данъци на превозвача пада с впечатляващите 88 на сто от 298 млн. лири, отчетени за първото тримесечие на финансовата 2007 година до едва 35 млн. лири за същия период на 2008 година. Това кара компанията да предвиди намаляване на превозите с 3,1 на сто през зимата, което пък представлява понижение с 6,4 на сто спрямо заложените по-рано през годината планове за развитие.

През периода април-юни 2008 година разходите за гориво на ВА са нараснали с 49 на сто (233 млн. лири) до общо 706 млн. лири. Конюнктурата на петролния пазар кара ръководителите на компанията да очакват ръст от над 1 млрд. до 3 млрд. лири за цялата финансова година, която приключва на 31 март 2009 година.

Разочароващите новини за компанията доведоха до спад на пазарната капитализация от 2,64 на сто в началото на днешната търговска сесия до 248,50 пенса за една акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още