fallback

Фед подкрепи финансовия сектор

Централната банка удължи програмите си за кредитиране на финансовите институции, което вдъхна оптимизъм на фондовия пазар

17:33 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ взе решение да удължи двете си основни програми за кредитиране на финансовия сектор до края на януари идната година. Предвижда се да бъдат организирани аукциони на стойност 50 млрд. долара в рамките на програмата за отпускане на съкровищни бонове срещу ипотечни облигации, която важи за инвестиционните банки, както и началото на търгове за 84-дневни заеми към търговските банки, предава АР.

В мотивите за решението си Фед посочва, че то е необходимо заради „продължаващата нестабилност на условията на финансовите пазари“. Плановете предвиждат двете програми да бъдат удължавани дотогава, докато ситуацията на пазара остане „необичайна и напрегната“.

Мерките на Фед не останаха незабелязани и от финансовите институции в Европа, като Европейската централна банка и Националната банка на Швейцария също завиха удължаване на програмите си за подобряване на ликвидността, в които попадат и 84-дневни аукциони за банките.

Вчера в САЩ беше съобщено, че е удължена забраната за къси продажби на акциите на около 20 компании, сред които стълбовете на ипотечната система Freddie Mac и Fannie Mae, както и 17 инвестиционни банки. До момента забраната за къси продажби на въпросните компании, която беше въведена в средата на седмицата, води до ръст на капитализацията на сектора с над 30 на сто, съобщава FT.

В резултат на тези действия оптимизмът сред инвеститорите се увеличава и финансовите компании регистрират повишения. В рамките на първите 45 минути от днешната сесия капитализацията на най-големите облигационни застрахователи MBIA и Ambac се вдига съответно с 11,18 на сто и 10,9 на сто. Акциите на Fannie Mae поскъпват с 6,3 на сто, а тези на Freddie Mac – с 5,94 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 30.07.08 г.
fallback
Още от Свят виж още